Tekerleğin icadından bu yana en hızlı yol kat eden ve küresel teknolojik ilerlemeye katkısı en yüksek olan sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor. Otomotiv sektörü, özellikle gelişmekte olan ekonomiler için büyümenin lokomotifi konumunda yer alıyor. Hal böyle olunca değişimin ve dinamizmin de en yüksek olduğu sektörler içinde otomotiv endüstrisi başı çekiyor. Ar-Ge ile yol alan, teknolojiyle güçlenen, diğer tüm alt sanayi sektörlerinden beslenen otomotiv sektörü, dijital dönüşüm dendiğinde de örnek uygulamalarla öne çıkıyor. 1995'ten bu yana Türkiye'nin lider şirketlerinin dijitalleşmesine eşlik eden BTC Bilişim Hizmetleri olarak bu yazımızda önce Türkiye'de otomotiv ve otomotiv yan sanayi sektörlerinin önemine değineceğiz. Ardından, her sektörde olduğu gibi otomotivde de lider olan SAP uygulamalarının otomotiv endüstrisindeki uygulamalarını ve rolünü inceleyeceğiz.
Türkiye’de Otomotiv Yan Sanayi Sektörünün Önemi
Türkiye'de 70 yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilinen otomotiv sektörü, bugün ihracat şampiyonu bir sektör olarak varlığını sürdürüyor. Küresel otomobil markalarının bir yatırım sahası olarak gördüğü ve üretim tesisleri kurduğu ülkemiz, bugün dünyanın alternatif araç ve parça üretim merkezi olma özelliği taşıyor. TÜBİTAK tarafından hazırlanan otomotiv yan sanayi 2023 vizyonu başlıklı çalışmada Türkiye'de otomotiv yan sanayinin üretim kapasitesinin, belirli koşulların sağlanması hâlinde yılda yaklaşık 9 milyar dolarlık üretim değeri yaratabilme potansiyeline sahip olduğu biliniyor. Ocak 2024 ihracat rakamlarına göre 2,78 milyar dolarlık hacimle ihracat şampiyonu olan otomotiv sektörü, bugün yüksek ihracat ve iç pazar potansiyeli, yeni yatırım imkânları, küresel rekabete uyum sağlama çabaları ve Avrupa’ya yakın konum gibi fırsatları değerlendirmek için çalışıyor. Söz konusu TÜBİTAK çalışmasında, Türk otomotiv sanayinin izlemesi gereken stratejiler başlığında yeni finans modellerinin uygulanması, şirket becerilerinin artırılması, elektronik ve yazılım alanlarında yeni teknolojilerin kazanılması gibi başlıklar sıralanıyor. Tüm bu başlıklar, etkin bir kurumsal kaynak planlama (ERP) yönetimiyle ve dijitalleşme vizyonuyla Türkiye'deki otomotiv şirketlerine yeni başarıların kapısını aralıyor. İşte SAP ve SAP çözümlerinin en yetkin uygulayıcılarından BTC Bilişim Hizmetleri, tam da bu noktada devreye giriyor.
Otomotiv Endüstrisinde SAP’nin Rolü
Yıllar önce muhasebeyi dönüştüren ve kurumsal kaynak planlama (ERP) disiplinine yeni bir soluk getiren SAP, küresel otomobil üreticilerinin büyük çoğunluğu tarafından tercih edilen, otomotiv sektörüne uygun çözümler sunuyor. Müşteri yönetiminden tedarik zincirine, insan kaynaklarından finansa, otomotiv sektöründeki yeni fırsatlara uzanan yollar çizen SAP’nin otomotiv sektörüne özel uygulamaları, aşağıdaki gibi sıralanabiliyor:
- Kurumsal Kaynak Planlama (ERP): SAP’nin hazır olarak sunduğu ve BMW, Volkswagen, Toyota gibi dünyanın en başarılı otomotiv şirketlerinin en iyi uygulamalarını içeren ERP çözümü; finans, satın alma, üretim planlama ve envanter yönetimi dahil olmak üzere, otomotiv şirketlerinin operasyonlarını kolaylaştırmasına yardımcı oluyor.
- Tedarik Zinciri Yönetimi: SAP’nin tedarik zinciri çözümleri, otomotiv şirketlerinin tedarik zinciri süreçlerini optimize etmelerini sağlıyor. SAP ERP’deki temel modüllerden biri olan SAP Tedarik Zinciri Yönetimi, otomotiv tedarik zincirlerinin yönetiminde kritik önem taşıyan talep tahmini, envanter yönetimi, sipariş yönetimi ve tedarikçi yönetimi gibi başlıkları kapsıyor.
- Üretim Yürütme Sistemleri: İngilizce manufacturing execution system (MES) olarak bilinen üretim yürütme, otomotiv şirketlerinin üretim verimliliğini, üretim kalitesini artırma ve endüstri standartlarına bağlılığını güçlendirme başlıklarında katkı sunuyor. Üretim süreçleri dijitalleştikçe insana bağlı hatalar azalıyor ve üretim kalitesi yükseliyor.
- Nesnelerin İnterneti: Otomobiller çok uzun süredir yalnızca mekanik araçlar olmanın ötesinde, her biri internete bağlı birer bilgisayar gibi işlevleniyor. Bağlantılılık arttıkça, üreticiler SAP’nin IoT çözümlerini kullanarak araç performanslarını, güvenliği ve müşteri deneyimini uzaktan, gerçek zamanlı takip edebiliyor.
- Bayi Yönetim Sistemleri: SAP yalnızca üretim ve tedarik zincirinde değil, satış ve satış sonrası süreçlerde de otomotiv şirketlerinin işini kolaylaştırıyor. Otomotiv bayilerinin satış, servis ve parça operasyonlarını kolayca yönetmesini kolaylaştıran SAP uygulamaları, pazar performansını artırmaya katkıda bulunuyor.
- Analitik ve İş Zekası: Ölçemediğini yönetememe gerçeği, otomotiv sektörü için de geçerli. SAP, yarına dayanıklı her şirketin ihtiyaç duyduğu analitik ve iş zekası çözümlerini otomotiv sektörü için de sunuyor ve bu sayede otomotiv şirketleri, bilinçli kararlar alabilen, veri merkezli işletmelere dönüşebiliyor.
Otomotiv Sektöründe SAP Uygulamalarının Faydaları
SAP'nin otomotiv sektörünün devlerinin iş süreçlerini ve uygulamalarını içeren hazır çözümlerinin temel faydaları verimlilik, tedarik zinciri optimizasyonu, satış ve pazarlama başarısı, Ar-Ge gücü, maliyet tasarrufu ve sürdürülebilirlik gibi başlıklarda görülebiliyor.
- Verimlilik: SAP bulut ERP sistemi otomotiv şirketlerinin tüm iş birimlerinin aynı platform üzerinde koşmasını mümkün kılıyor. Bu da şirket çapında ölçeklenebilirlik ve merkezi veri yönetimi gibi faydaları beraberinde getiriyor. Tüm iş fonksiyonlarının verisi, tek platform üzerinde, diğer iş fonksiyonlarını besleyecek şekilde kullanılabiliyor. Ayrıca tüm iş süreçleri, SAP’nin yapay zeka destekli araçlarıyla kolay yönetilebilir hâle geliyor.
- Tedarik Zinciri Optimizasyonu: SAP, otomotiv şirketlerinin hızlı, duyarlı ve dayanıklı bir otomotiv tedarik zinciri oluşturmasına yardımcı oluyor. Tedarik zinciri görünürlüğü ve gerçek zamanlı envanter takibi, tüm maliyetlerin azaltılmasını ve hammadde eksikliği kaynaklı üretim kesintilerinin önüne geçiyor.
- Satış ve Pazarlama: SAP’nin müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) modülü, ilk görüşmeden satış sonrasına kadar tüm aşamaları kesintisiz bir deneyime dönüştürüyor. Müşterilerini daha iyi anlayan otomotiv şirketleri, satış ve pazarlamadan topladıkları verilerle üretim süreçlerine ve Ar-Ge’ye dahi yön verebiliyor.
- Ar-Ge: Ürün yaşam döngüsünü doğrudan müşteri deneyimleri üzerinden takip edebilen otomotiv şirketleri, Ar-Ge bütçelerini de etkin bir biçimde kullanarak pazarın ihtiyaç duyduğu ürünleri doğru zamanda piyasaya sunabiliyor.
- Maliyet Tasarrufu: SAP’nin ölçeklenebilir yapısı ve bulutta çalışıyor olması, işletmelerin dijital dönüşüm maliyetlerini en az seviyede tutarak en yüksek verimi almasını sağlıyor. Öte yandan tüm iş süreçlerini iyi yönetilen süreçlere dönüştüren SAP uygulaması, maliyet tasarrufunu da beraberinde getiriyor.
- Sürdürülebilirlik: SAP, çevresel duyarlılığı yüksek otomotiv endüstrisi paydaşlarının bu duyarlılıklarına uygun önemler almasını sağlamak için otomotiv sektörüne özel sürdürülebilirlik çözümleri de sunuyor.